НС отхвърли наложеното от президента вето върху текстове от промените в Изборния кодекс

Политика

24-12-2022, 08:34

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание отхвърли наложеното от президента вето върху текстове от промените в Изборния кодекс. Със 125 гласа „за“ и 101 – „против“ парламентът прие повторно Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В подкрепа на разпоредбите гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“, против тях - „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ , „Демократична България“, „Български възход“ и нечленуващият в група Явор Божанков.

С повторно приетите текстове се регламентира възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в "тъмни стаички", предвиждат измененията. Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии, заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията.

Централната избирателна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното управление, да предостави достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, предвиждат промените в Изборния кодекс. Всяка от партиите и коалициите ще може да посочи не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК.

Парламентът прие окончателно на второ четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., т.нар. удължителен закон за бюджета.

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от Надежда Йорданова и група народни представители. Предложението бе прието със 122 гласа „за“, 34 бяха против, а двама се въздържаха.

Законопроектът цели улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти - граждани на страни извън ЕС, в условията на динамични миграционни процеси, демографски предизвикателства и променен пазар на труда.

С промените се предлага по-привлекателна, гъвкава и ефективна система за привличане и устройване на висококвалифицирани кадри от трети държави, не само с висше образование, както и улеснена краткосрочна и дългосрочна мобилност, командироване и работа от разстояние на чуждестранни специалисти с разрешение за пребиваване и работа тип "Синя карта на Европейския съюз", създаване на регистър на признатите работодатели, се отбелязва в доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика.