След ареста на Дейвид Бодил: ГЕРБ иска изслушване на ръководствата на МВР и ДАНС

Общество

11-01-2023, 12:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ поиска изслушване на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса със задържания у нас британец Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина от Интерпол. Искането беше на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, след декларация на колегата му Георг Георгиев по случая, предаде БТА.

Тя стана причина за спор между депутати от ГЕРБ и Атанас Атанасов от "Демократична България". Последваха и отношения по темата от "Възраждане" и от "БСП за България". Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че потокът от мигранти към нашата граница е всекидневен. България е "пробито дъно, разграден двор" кой ще ни пусне в Шенген, попита той. Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи, че законите, внесени от левицата, които засягат трафика на мигранти и носене на отговорност, стоят втори месец "непокътнати". 

Даваме ли си сметка какво означава човек, издирван от Интерпол с червена бюлетина, проникнал на територията на България, коментира Маноил Манев (ГЕРБ-СДС). И още - когато на един терорист или обвиняван за тероризъм човек, издирван от Интерпол, му помага да се устрои депутат, това се нарича "вербовка на агент за влияние", посочи той. По това, според него, трябва да говори на закрито заседание ръководителят на ДАНС. А министър Демерджиев в тази зала да обясни, като всички други са виновни, като никой от страна на МВР не е ангажиран, как така се случва да се прави една операция незнайно от кого зададена, добави депутатът. 

В декларацията на Георг Георгиев преди това се изтъква, че до този човек, необезопасен досег е имала народен представител. Нашата тревога е породена за нейното здраве и живот, обясни той.

От ГЕРБ-СДС смятат, че през последните няколко месеца държавата ни е не просто обект на пробив в сигурността, а цялата държава "представлява пробив в сигурността" - грабежи, домови кражби, бум на битовата престъпност, убийства, катастрофи, улици, пълни с мигранти. Вчера обаче достигнахме до един неподозиран пик - в държава беше задържан издирван от Интерпол терорист, в чийто дом са открити не само взривни вещества, но и тежко оръжие, изтъкна Георгиев.