Здравният министър: Мерки срещу грипа ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво

Общество

11-01-2023, 13:35

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво

„Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в непрекъсната комуникация по отношение разпространението на сезонния грип. Вчера, 10 януари, в здравното министерство заседава Експертният съвет към министъра на здравеопазването, ангажиран с епидемичната ситуация в страната.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет и подчерта, че в момента не се налага въвеждането на мерки на национално ниво. Разпространението на сезонния грип е най-сериозно в Бургаска област, затова и вчера Областният кризисен щаб взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта, уточни още министърът.

Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов съобщи, че е взето решение учениците в област Бургас, считано от 12 до 17 януари, да бъдат в грипна ваканция, т.е. дните да бъдат неучебни. Образователният министър подчерта, че по този начин ще се процедира и по отношение на учебния процес във всички области – като първа стъпка при повишени нива на заболяемост от сезонен грип ще бъдат обявявани неучебни дни, а като втора стъпка, ако се наложи и там, където има осигурена възможност за това, ще се пристъпи към обучение в електронна среда.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.