Гешев и Сойлу: Справянето с миграционния натиск е общ ангажимент на двете държави

Общество

12-01-2023, 10:59

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Около тази позиция се обединиха по време на срещата си в Анкара главният прокурор и вътрешният министър на Турция

Справянето с миграционния натиск е общ ангажимент на двете държави и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция и трафика на хора. Около тази позиция се обединиха  по време на срещата си в Анкара главният прокурор Иван Гешев и вътрешният  министър на Република Турция Сюлейман Сойлу. Двамата откроиха добрите професионални контакти между правоохранителните и правоприлагащите институции на България и Турция, които благоприятстват развитието на двустранните отношения.

Обсъдени бяха и бъдещите съвместни действия по противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора през общата граница на двете страни. „Трябва да насочим своите усилия към по-решителни и навременни действия в решаването на тези проблеми, както и активно да се противодейства на наркоразпространението и финансовите престъпления, в това число - прането на пари и виртуалните престъпления”, каза Сойлу. Той изрази своята признателност за активността на Иван Гешев за продължаване на двустранния диалог.

Главният прокурор  Иван Гешев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество със стратегическите партньори на Европейския съюз, каквато безспорно е Турция, както и целенасочени действия по разкриване на организаторите на каналите за нелегална миграция. Иван Гешев подчерта, че българската прокуратура е насочила своите усилия в предотвратяване на тези престъпления. Българският главен прокурор обърна внимание на притеснителната тенденция за увеличаване на миграционния натиск над страната, което е довело и до няколко фатални инцидента със загинали български полицаи. Гешев още веднъж подчерта ангажимента на българската прокуратура за проактивни съвместни действия с участието на българските служби за сигурност в борбата с нелегалната миграция. 

В срещата на главния прокурор Иван Гешев с турския вътрешен министър участваха още началникът на отдела за противодействие на тероризма и генерален командир на  жандермерията,  началникът на турската национална полиция и ръководителят на отдела по миграция.

В рамките на посещението в Анкара главният прокурор се срещна и със Зекерия Биркан, заместник министър на правосъдието на Република Турция. „Между България и Турция има дългосрочно сътрудничество, включително в правосъдието”, каза Биркан. Той подчерта, че един от приоритети на неговата институция е поддържането на тесни и ползотворни контакти с българската прокуратура по линия на наказателното преследване на лица, извършили престъпления с трансграничен характер, както и  борбата с тероризма. 

От своя страна Иван Гешев отбеляза, че между институциите на България и Турция има изградени приятелски отношения, дължащи се на взаимното доверие и професионализма. Подчертано бе, че постигнатите успехи до момента са добра основа за надграждане на това сътрудничество, което е в интерес на противодействието на престъпността.

По-рано в рамките на посещението в Република Турция, българският главен прокурор Иван Гешев разговаря с председателя на Върховния съд Мехмет Акарджа и с републиканския главен прокурор Бекир Шахин.