Русия обвини своя съюзник Армения за срива на преговорите с Азербайджан

Свят

12-01-2023, 11:36

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Русия днес обвини Армения за срива на мирните преговори с Азербайджан за спорния регион Нагорни Карабах, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това е поредният знак за търканията между съюзниците Москва и Ереван, причинени от конфликта. Армения и Азербайджан от месеци водят разговори за мирно споразумение за Нагорни Карабах – анклав, който е международно признат за част от Азербайджан, но е населен предимно с арменци.

През последния месец азербайджанци, твърдящи, че са природозащитници, блокират транспорта по единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения. Ереван твърди, че става въпрос за подкрепяна от правителството блокада. Баку казва, че протестиращите имат легитимни опасения, причинени от нелегални арменски минни дейности и отрича, че регионът е блокиран.

Русия днес обвини Армения, че е отменила мирните преговори между двете страни и призова Ереван да се върне на масата за преговори. "Трудно е да оценим позицията на Ереван, след като техните официални изявления се различават толкова значително", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя каза, че решението на Ереван да се изтегли от мирните преговори, насрочени за миналия декември в Москва, е попречило да бъде обсъдено мирно споразумение. "Ако нашите арменски партньори наистина за заинтересовани да разрешат тези проблеми… тогава вместо да се занимават със схоластика е необходимо да продължим да работим заедно", добави тя.

Официални представители в Ереван изразяват все повече гняв, че Русия, която формално е съюзник на страната чрез договор за взаимна отбрана, не прави повече, за да прекрати блокадата. По силата на мирно споразумение, подписано през 2020 г. Русия разположи мироопазващ контингент в региона и Азербайджан се съгласи да осигури свободното движение по Лачинския коридор, който свързва Армения с Нагорни Карабах. Армения твърди, че Азербайджан не изпълнява споразумението и иска руските мироопазващи сили да направят повече за премахване на протестиращите. Москва казва, че прави всичко възможно, за да помогне.