Красен Кралев: Скандалът Nexo е черно петно за България като инвестиционна дестинация

Политика

16-01-2023, 14:29

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народният представител постави въпрос за финансирането на политически партии от крипто банката

След пирамидата на Ружа Игнатова, имаме и пирамидата „Nexo“. Това е грандиозен международен скандал, който надхвърля многократно мащабите на нашата махленско-битова политическа реалност. Както и да се развие казусът, това е поредното черно петно върху България като инвестиционна дестинация. Това заяви на днешната пресконференция народният представител от ГЕРБ/СДС – Варна Красен Кралев. Той припомни фактите, които придобиха публичност през последните дни.

Провежда се разследване срещу организирана престъпна група, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз. Проверката за NEXO AG показва, че регистрацията ѝ е в кантона Зюг в Швейцария на адрес Grafenaustrasse 15. Фигурират четири имена: Коста Калинов, Георги Шулев, Антони Тренчев и Сокол Янков.

• Има транзакции към лице, уличено в престъпна дейност от израелските служби Става дума за Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, който според Израел е съпричастен към палестинска терористична групировка.

• След 5 април 2022 г., когато САЩ налага санкции на голяма даркнет крипто борса, със седалище в Москва, следват серия от над 20 транзакции към Nexo. По този начин директно са нарушени тези санкции.

• Има нарушения и по отношение на криптоборси в Иран, както и към адреси, към които са плащани откупи за отвличания и престъпления

• Разследващите са установили, че през Nexo са преминали над 4 милиона транзакции.

Депутатът припомни, че падането на правителството на Промяната тръгна от скандала за избор на управител на БНБ между ПП и ИТН –за Андрей Гюров и Любомир Каримански. За това Кралев зададе и първия въпрос за връзката на Асен Василев и ПП с крипто фараоните и срещите, които е имал бившият вицепремиер в МФ с играчите от Nexo и как „Борика“ може да стане всъщност "coin to fiat exchange".Разговорът е от септември м.г и е достъпен в Youtube, посочи депутатът. Това видео е доказателство, че Асен Василев и неговата партия излъгаха в официалната позиция до медиите, защото темата, която се е обсъждала, е как системата за разплащане Борика може да започне да прави обмен между крипто валути и пари.

Народният представител постави и втория въпрос за финансирането на политически партии от крипто банката. От самата Nexo потвърдиха, че са финансирали предизборните кампании на ДБ, водени единствено от „будна гражданска съвест“.

Третият въпрос е свързан с финансирането на медии от страна на финансовата пирамида, защото както стана ясно, разследваната фирма за крипто валута Nexo дълги години е сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“.

Депутатът Красен Кралев припомни и за другата голяма далавера „Джемкорп“, докладът по която на временната комисия беше приет с огромно мнозинство в НС. 150 страници в него уличават Кирил Петков и Промяната в извършени редица закононарушения, нарушение на Конституцията, укриване на доклада на ДАНС, целенасочено подписване на меморандума с офшорка, за да не се видят капиталите и собствениците на компанията, на която ПП харизва цялата българска енергетика.