ГЕРБ-СДС ще обмисли дали да участва в лидерската среща, поискана от БСП

Политика

16-01-2023, 16:23

Снимка:

ГЕРБ/СДС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ-СДС ще обмисли дали да участва в лидерска среща, ако БСП организира такава и ако отправи покана към лидерите на коалицията. Това коментира в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като по-рано днес президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на "БСП за България".

"Имайте търпение да изчакаме Националния съвет на БСП да се събере и дали ще реши да покани на лидерска среща някой от лидерите на парламентарните групи, в това число и на ГЕРБ-СДС. Въпреки нашата идеологическа противопоставеност с БСП и с тяхната парламентарна група, ние трябва да уважим усилията на всяка парламентарна група, на която ѝ е връчен мандат и от която се очаква да го реализира", каза Атанасова.

"Позицията на ГЕРБ е уточнена многократно с проведен конгрес, но "това не означава, че ако Националният съвет на БСП даде мандат на госпожа Нинова да проведе лидерска среща и покани лидерите на партиите от нашата коалиция, ние няма да обмислим тази покана", допълни тя.

"От първия ден на сформиране на това Народно събрание от ГЕРБ-СДС обясняваме необходимостта от лидерска среща и документ по национални приоритети, под който да стоят подписите на лидерите на парламентарните партии, които биха подкрепили правителство. Винаги има нужда от разговори, когато те касаят бъдещето на държавата ни. Липсата на политически диалог не трябва да бъде толерирана", посочи Атанасова.

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че диалог в парламента трябва да има.

"Ако бъдем поканени на такава среща, ние ще вземем участие. Но не очаквайте от СДС да подкрепи БСП - това няма как да се случи. Скептичен съм към осъществяване на третия мандат", каза Христов.

"Връчването на третия мандат на БСП е желание да не се състави правителство, но все пак на третия мандат трябва да му се даде шанс. Ако не се намери мнозинство, което да подкрепи правителството на госпожа Нинова, прогнозата ми е, че изборите ще бъдат в края на март или в началото на април тази година", добави той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен