Сийка Милева: Работим в отлична координация с МВР, за да защитим външните граници на ЕС

Общество

17-01-2023, 15:59

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР дадоха пресконференция по повод проведената съвместна специализирана операция за пресичане на нелегалната миграция. В брифинга участваха главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР, главен комисар Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция“, старши комисар Любомир Николов, заместник директор на ГДБОП, и главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична полиция“.

„Всички ние сме тук, за да заявим нашата сила и готовност да противодействаме на нелегалната миграция. Имаме отлична координация. Това е важно не само за институциите, а за цялата държава“, заяви Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор съобщи, че действията по разследването са били насочени основно срещу организаторите на трафика на хора на територията на България. Тя разясни схемата на организацията за преминаване на нелегалните мигранти от Турция през България и Сърбия в посока Централна и Западна Европа.

„На територията на всяка една от държавите - Турция, България и Сърбия, има по един основен организатор. Основният организатор от турска страна поддържа връзка с основния организатор от българска страна. Ръководителят на трафика, отговарящ за България, е изградил стройна мрежа от лица, които да му съдействат“, каза Сийка Милева. Тя обясни подробно как в случая са усвоявани финансовите средства от нелегалната дейност и е ставало разплащането за транспорта на мигрантите.

„Парите са предавани от ръка на ръка. Тарифата за един мигрант е била между 2000 и 3000 евро“, каза Милева. Имало и т.нар. ВИП услуги за трафик на по-малко на брой мигранти, тогава сумата стигала до 10 000 евро. Използвани са пилотни коли, управлявани и от жени с цел да не се буди подозрение.

В хода на специализираната операция са иззети големи парични суми, множество сим карти, мобилни телефони, оръжие, радиостанции, използвани при т.нар. каналджийската дейност. До момента към наказателна отговорност са привлечени 92 лица.

Престъпната група е наблюдавана в рамките на година, съобщи заместник главният секретар Станимир Станев. Той поясни, че се работи организирано, а не стихийно, и то в тясно партньорство с турските власти. „Докато държавата не постигне победа над каналджиите ние няма да престанем. Работим и по други групи“, поясни Станимир Станев.

 „С тази операция нашата дейност няма да спре. Ще продължим още по-мотивирани, съвместно с всички органи на правоохранителната система, за да доведем докрай нашата работа“, заяви директорът на ГДНП Атанас Илков.

Говорителят на главния прокурор подчерта решимостта на всички да се пресече нелегалния трафик на мигранти през страната. „Като отговорни институции трябва да защитим  външните граници на ЕС и да се надяваме в най-скоро време да станем  пълноправни членове на Шенгенското пространство“, каза Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор посочи и необходимостта от изменения на законодателството.  „Няколко пъти МВР и ние като прокурори сме изразявали становище, че предвидените наказания за каналджиите са изключително ниски. Повечето от присъдите са условни. Затова ние се обръщаме  с молба към законодателя за по-бърза промяна в законодателството, тъй като присъдите трябва да отговарят на обществените очаквания за справедливост“, заяви Сийка Милева.