Иван Гешев пред ученици в Търговище: Борбата с престъпността е отговорност на всички власти

Общество

19-01-2023, 11:44

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„Борбата с престъпността е отговорност на много институции в различните власти, част от които е и прокуратурата. Няма как, ако тези институции воюват, да очакваме добър краен резултат“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Второ СУ "Проф. Никола Маринов“ в Търговище. „Преследваме ли общия интерес, всеки един от нас ще живее по-добре“, добави той. 

Иван Гешев говори пред близо 80 младежи от 12-и клас, които активно му задаваха въпроси за работата на прокуратурата. Срещата  се проведе в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право“, организирана  от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ). В открития урок участваха още говорителят на главния прокурор Сийка Милева, зам.-окръжният прокурор  на Търговище Драгомир Сяров, Николай Николов, завеждащ следствен отдел към ОП-Търговище,  Мила Стайкова, районен прокурор на Търговище. 

Главният прокурор обясни на младежите как могат да подават сигнали за извършено престъпление и им разказа за срещи с пострадали от престъпления, с висши магистрати от европейски държави, както и за трудностите в работата по дела при остаряло законодателство и Наказателен кодекс от 1968 г., когато много от „модерните“ престъпления в наши дни, изобщо не са съществували. 

В отговор на въпрос от ученичка - защо не се отнемат автомобилите на употребили алкохол и наркотици, причинили катастрофи, главният прокурор отговори, че действащият закон не позволява това. Той припомни експертните предложения на прокуратурата отпреди две години и половина, внесени в Народното събрание, за промени в НК и НПК.

„Някои възприемат съдебната реформа като персонална, но има проблеми, за които трябва да се питат специалистите. Трябва сериозна подготовка и планиране“, каза Гешев и обясни до какво води липсата на компетентност. „Все едно да тръгнеш да ремонтираш АЕЦ „Козлодуй“, без да разбираш от физика“, коментира той. 

Иван Гешев посочи още, че целта на срещите му с учениците е те да научат повече за правата си. „Ако не познавате правата си, няма да можете да ги защитите и в крайна сметка да постигнете резултатите, които очаквате за бъдещето си и за професията, в която искате да се реализирате.“ Главният прокурор посъветва бъдещите абитуриенти да  формират личните си преценки преди всичко по делата на хората. 

Районният прокурор на Търговище Мила Стайкова обясни какво представлява прокуратурата като институция, част от съдебната власт. Разяснено бе как се образуват делата и с кои закони работят магистратите. „Работата на прокурора е така структурирана, че той се подчинява единствено и само на закона. Това е спокойствието и увереността на всеки магистрат, работейки на страната на доброто, че има винаги подкрепата на закона“, каза Стайкова. Тя обясни и в кои случаи пострадалият може да бъде и обвинител наред с прокурора, т.е. да бъде „частен обвинител“ в процеса.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен