МЗ ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение, реши парламентът

Политика

21-01-2023, 08:28

Снимка:

МЗ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерство на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Промените бяха предложени от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС с цел осигуряване на правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Според приетите текстове МЗ ще може да финансира лечебни заведения за болнична помощ - многопрофилни болници за активно лечение със сто на сто държавно участие в капитала за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и оперативни разходи за осигуряване на ток, вода, парно.

Парламентът гласува на две четения законопроект за ратифициране на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между Министерството на отбраната на Република България и Департамента по отбраната на Съединените американски щати. Вносител е Министерският съвет.

Народните представители приеха на първо четене единодушно със 121 гласа "за" законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Васил Пандов ("Продължаваме промяната") и група народни представители.

С измененията се цели регулиране на обхвата на Националния рамков договор за медицинските дейности и условията и реда за работата на аптеките с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Създават се условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до дейности от основния пакет, заплащан от бюджета на НЗОК, като се гарантира и осигуряване на медицински персонал в общини с недостиг на такъв. Чрез законодателната инициатива ще се постигне подобряване на достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни или здравни заведения, до медицинска помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни. Предлага се и механизъм за осигуряване на справедливи и достойни възнаграждения на медицинския персонал в общински болници и приоритетни болници, които гарантират медицинската помощ от основния пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Парламентът прие на първо четене Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

С този законопроект се уреждат условията, редът и мерките за защита на лицата в публичния и в частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, които застрашават или увреждат обществения интерес и правото на ЕС, както и редът и условията за подаване и разглеждане на такива сигнали или публично оповестена информация. Този закон се прилага и за лица, свързани с лицата, които подават сигнали. 

Парламентът гласува решението за освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа "за" и 82 - "против".

Решението бе взето по предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Корнелия Нинова - ("БСП за България"), Мустафа Карадайъ – (ДПС) и Стефан Янев - ("Български възход"). Според приетото решение досегашният заместник-председател Горица Грънчарова - Кожарева става председател до избирането на нов.