Български следовател участва по наказателно дело в САЩ срещу група за разпространение на детско порно

Крими

26-01-2023, 12:00

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 23.01.2023 г. в щата Флорида, САЩ, 12-членно федерално жури призна български гражданин за виновен по дело за участие в престъпна група за създаване, популяризиране и разпространение на снимки и видеоклипове с порнографско съдържание, в които са използвани деца. Предстои през м. април т.г. съдия от Федералния окръжен съд да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години лишаване от свобода.

49-годишният П.В. бе задържан през м. ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба (НСлС) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). По искане на американските власти българинът бе екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още пет лица. 

В хода на наказателния процес (на 19 януари 2023 г). във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на Република България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от НСлС Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС. 

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се изтъква доброто сътрудничество и приноса на следователите от НСлС и прокурорите от ВКП, както и на властите в Нидерландия, за успешното разкриване на мрежата за разпространение на порнографско съдържание с деца в интернет и изправянето пред правосъдието на участниците в престъпната група.

Българският гражданин П.В. е признат за виновен по две обвинения – за участие в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение. Според доказателствата, представени в процеса, П.В. е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица. Членовете на базирания в САЩ интернет бизнес примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като „детски модели“. 

На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа. 

Абонати и потребители на уебсайтовете са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но  се предлагал и платен абонамент. В резултат били генерирани приходи от близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на П.В. са преведени 434 000 долара. За легализирането на финансовите средства участниците в престъпната група са регистрирали фиктивна компания за търговия с бижута.