Синдикатът на МВР: Няма друга служба, която проверява служителите си за алкохол и наркотици

Общество

27-01-2023, 09:48

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Няма друга държавна структура, в която да се извършват периодично масови проверки на служителите за употреба на алкохол или наркотици. Законът трябва да се спазва. Обществото има по-високи изисквания и очаквания към служителите на МВР", каза пред bTV Валентин Попов, председател на синдиката на МВР.

Изказването му е по повод два случая - на полицай, хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в Павел баня, и на друг униформен, хванат с марихуана и метамфетамини в Кюстендил. Срещу двамата са образувани досъдебни производства. По думите на Валентин Попов най-веротно ще последва дисциплинарно уволнение.

Той коментира полевите тестове за наркотици. 

"Като всички полеви тестове е нормално да дават отклонения и да дават фалшиви положителни или отрицателни резултати. Служителите на МВР и гражданите се тестват с едни и същи тестове и една и съща техника", каза председателят на синдиката на МВР.

На 3 февруари влиза в сила наредба на министъра на вътрешните работи за реда, по който да се извършват тестовете на служителите за употреба на наркотици. Синдикатът на МВР ще поиска отново от министъра да публикува данни от извършените тестове.