Народното събрание прие нов механизъм за определяне на минималната работна заплата в страната

Портфейл

01-02-2023, 13:16

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание реши минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Парламентът прие на второ четене изменения в Кодекса на труда.

Размерът на минималната работна заплата не може да е по-нисък от определения за предходната година, регламентират измененията. Механизмът за определяне на минималната работна заплата ще влезе в сила от началото на следващата година.

Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за пътищата.

Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. С тях се регламентира, че за участие в състава на многонационални военни формирования при провеждане на операции или мисии на територията на страната, извън случаите на обявяване на война и военно положение, министърът на отбраната назначава българските военнослужещи за срок, не по-дълъг от една година. Срокът може еднократно без съгласие на военнослужещия да бъде удължен до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната, решиха народните представители.

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество. Денонсирането на споразуменията влиза в сила шест месеца от получаването на официалните уведомления, изпратени от правителството на България до Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). С това се прекратява членството на България в двете банки.

Със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" Народното събрание  обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители. С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Народното събрание приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите загинали, е записано още в документа.

В началото на заседанието с едноминутно мълчание народните представители почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим.