Демерджиев: Ще противодействаме през целия период до провеждане на изборите, а не в последния момент

Политика

06-02-2023, 14:32

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той присъства на годишния анализ за дейността на СДВР. Подобни работни срещи са планирани със състава на всички главни и областните дирекции в страната

Ще очертаем и тенденциите по противодействие на престъпността, посочи министър Демерджиев преди събитието, на което беше представен отчетът на Столичната дирекция на полицията. Той подчерта, че ще бъдат набелязани конкретни задачи, свързани със защитата на избирателните права на гражданите. „Основното е да видим как се работи с криминалния контингент – той се включва в купуването на гласове така, както се занимава и с друг вид престъпна дейност. Целта е да противодействаме през целия период до провеждане на изборите, а не в последния момент“.  

По повод силното земетресение в Република Турция и ситуацията там министър Демерджиев уточни, че още рано сутринта директно е осъществил контакт с турските си колеги. За кратко време беше създадена организация за придвижването на 58 служители от ГДПБЗН и 21 единици техника, каквато ще бъде полезна в случая. Влязохме във взаимодействие с Министерството на отбраната, бе осъществен контакт и със Столична община, откъдето са осигурени още 15 човека и техника. Разговаряхме и със спасителите на БЧК, те също ще се включат в спасителната акция. Вътрешният министър допълни, че същевременно е създадена организация да предоставим на турската страна списък с неща от първа необходимост, които биха могли да бъдат предоставени в помощ на пострадалите.

Демерджиев коментира и отношенията с Република Северна Македония: 

Миналата седмица апелирах да не се възпрепятстват българските граждани да почетат паметта на Гоце Делчев. Ясно заявих, че насилието и провокацията раждат на свой ред насилие и провокация. Имах уверението, че ще бъде подсигурена сигурността на събитието и ще бъдат допуснати българските граждани. В първата си част това стана, включително с доста изразени мерки, част от които дори може би бяха в повече, но във втората си част това обещание не беше изпълнено - за съжаление редица български граждани бяха затруднени да преминат границата. 

Поискал съм обяснение какви са причините. И тъй като първата причина, която беше изтъкната, беше липсата на ток, днес придвижвам три генератора към трите съпределни ГКПП. Дал съм ясни индикации, че ще ги подпомогнем за решаването на всякакви други проблеми от техническо естество. 

Министър Демерджиев е направил заявка за нова среща с колегата си Оливер Спасовски до края на седмицата, най-вероятно тя ще се състои в Делчево. „Много ми се иска македонската страна да разбере, че пътят към добросъседските отношения и към Европа преминава през действия, а не през думи“. 

Той допълни, че няма нито едно доказателство, че сред спрените на границата е имало български граждани, които са демонстрирали радикално поведение: “Да, има проблем, когато държиш безпричинно на пункта 10 или 20 автомобила, пълни с хора. Когато те виждат как в обратната посока колоните се движат и се обработват. Нормално е да има някаква реакция. И тези, които са решили да действат по този начин, трябва да понесат отговорност за това свое решение, не да я пренасят върху гражданите. “

Можем да преодолеем различията с диалог и с нормални политически разговори, а не с радикализация и конфронтация – беше категоричен министър Демерджиев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен