Окончателно: По-тежки присъди за двама подсъдими за опит за убийство във варненска дискотека

Крими

07-02-2023, 13:17

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Върховният касационен съд потвърди присъдите на Варненския апелативен съд, произнесени след протест на Окръжна прокуратура-Варна и искане за по-тежки наказания спрямо двама мъже, подсъдими за опит за убийство на охранител в увеселително заведение, извършен на 28 януари 2018 г.

През март 2022 г. 39-годишният тогава Г.М. и 20-годишният К.Т. получиха по-сурови присъди от въззивната инстанция, а именно 17 години „лишаване от свобода“ за по-възрастния и 7 години „лишаване от свобода“ за съучастника му. Втората инстанция отмени присъдите на първоинстанционния съд, като призна подсъдимите за виновни по обвиненията, които са им били повдигнати пред първата съдебна инстанция, а именно, че в съучастие са направили опит умишлено и по хулигански подбуди да умъртвят охранител във варненско заведение. Престъплението останало недовършено по независещи от дейците причини.

Съдът прие, че Г.М. е извършил тежкото криминално деяние при условията на опасен рецидив, а К.Т., макар да е бил непълнолетен към датата на извършване на престъплението, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си и потвърди неговата вина. Двамата трябва солидарно да заплатят сумата от 80 000 лева на пострадалия като обезщетение за претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в причинени му болки и страдание.

Присъдата беше обжалвана от двамата подсъдими, но върховната инстанция прецени жалбите им за неоснователни и прие изцяло решението на въззивния съдебен състав за налагане на по-големи наказания на двамата подсъдими. Исканията им за намаляване на наказанията са приети за неоснователни и поради факта, че видът и размерите им са съобразени с тежестта на извършеното престъпление, с личността и обществената опасност на всеки от дейците. Допълнително обществената опасност на престъплението се завишава и от хулиганските подбуди.

Случаят в заведението стана публично известен във Варна заради агресията и личността на двамата подсъдими, които пред очите на многобройните посетители извършили тежко престъпление. Въпреки непълнолетието си тогава, К.Т. бил чест посетител на нощния бар, а Г.М. не пропускал да създаде проблеми при всяко свое посещение там. Ходел винаги въоръжен и никога не позволявал да бъде проверен на входа на заведението, както и в нощта на извършеното тежко умишлено престъпление.

Двамата подсъдими се познавали от спортните зали, където тренирали. След скандал с друга компания те били изведени от заведението. Там ученикът и неговият приятел насочили агресията си към охранителя, който ги съпровождал. К.Т. държал за краката охранителя, а приятелят му размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния тогава потърпевш, а Г.М. размахвал нож. Извършил повече от 15 замахвания с оръжието, а един от ударите попаднал в лявата гръдна половина на охранителя, близо до сърцето.

След извършеното престъпление двамата обвиняеми се разбягали. Малко след това екип на полицията успял да задържи непълнолетния, а Г.М. се укрил. Той бил задържан през май 2018 година, когато отказал да се подчини на разпорежданията на полицаите, предизвикал гонитба и предупредителна стрелба.

К.М. бил с чисто съдебно минало към 2018 година, но срещу него се водели две досъдебни производства за въоръжен грабеж в хранителен магазин и за кражба в съучастие от същия магазин.  Водила се и преписка за увреждане на автомобил, както и за лека телесна повреда по хулигански подбуди, като при задържането му в него бил намерен 1,12 г кокаин. Г.М. е бил осъждан два пъти от Специализирания наказателен съд за участие в две организирани престъпни групи, ръководени от известни представители на ъндърграунда, както и за други престъпления.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна.