КТ "Подкрепа": Не е ясно дали мерките на правителството за по-ниски цени ще сработят

Портфейл

08-02-2023, 08:21

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не е ясно дали мерките на служебното правителство за намаляване на цените ще сработят, но е по-добре от нищо. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV  председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той изрази съчувствие към пострадалите от земетресението хората в Турция и Сирия.

"Не зная дали мерките но новото служебно правителство ще сработят, но без съмнение предприемането на каквито и да било мерки не е излишно. В условията на пазарна икономика, за да постигнеш желаните ефекти, трябва врече и политическа вола. Служебното правителство разполага с ограничен времеви ресурс, а и зад него няма партийна политическа воля“, обясни той.

Димитър Манолов заяви още, че не е лесно да се укротят цените, защото се изисква „извършването на огромен масив от действия“. Освен това, според него, в институциите се изисква човешки капацитет – хора, които да могат да работят с определен инструментариум.

„КЗК и КЗП не са създадени с тази мисъл. Те са създадени със съвсем друга идея. Да, могат да им бъдат вменени подобни функции, но трябва да им се предостави и съответния инструментариум, с какъвто те не разполагат“, обясни той.

Димитър Манолов обясни, че не бива да се правят сравнения на парче, когато се говори за цените у нас и в други държави. "Едно може да е по-евтино, но друго ще е пет пъти по-скъпо", каза той.

Относно доходите председателят на КТ "Подкрепа" повтори, че не са доволни от начина на увеличаване на минималната работна заплата, защото не са отчетени всички фактори. Той не се нае да прогнозира дали се очакват стачки, в кои сектори ще са те и кога ще се случат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен