Асен Христов: През фалиралата "Сити" изтекоха 300-400 млн. евро - искаха сливане, за да поемем вината им

Портфейл

13-02-2023, 10:28

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той разказа за опита за кражба на бизнеса им в северната ни съседка

Сигнал за атака срещу българска компания в Румъния. По думите на председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов върху фирмата е упражняван натиск от група хора, собственици на румънската фирма "Сити". А проблемите между компаниите продължават вече три години.

"Натискът идва от определена група хора, която преди притежаваше една друга застрахователна компания – "Сити". Тя се появи на хоризонта преди 4-5 години, успя доста бързо да направи пирамидална структура с около 35% пазарен дял и през нея изтекоха горе-долу 300-400 млн. евро за това време. Компанията е фалирала и в момента в Румъния текат разследвания“.

Това разказа пред Нова ТВ Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд“", собственик на опериращия и в Румъния застраховател "Евроинс".

Той разказа за опита за кражба на бизнеса им в северната ни съседка и подчерта, че холдингът им, част от който е и застрахователния бизнес, оперира в 12 държави, има над 4000 хиляди служители и не е изключено случващото се в Румъния вече трета година да рефлектира и у нас.

През годините към българския холдинг вървели оферти да се слеят със "Сити" или да закупят техния портфейл. "Т.е да поемем тяхната вина под някаква форма", разказва Асен Христов.

"Освен от самата фирма, имаше и натиск от служители на техния застрахователен регулатор – представители, които работят за държавата. Не визирам целия финансов регулатор. Когато не сме приемали предложенията на г-н Кристиян Рошу (член на румънския регулатор) да купим портфейла, „за да помогнем на държавата“, следваше натиск и изопачаване на данни. В един регулатор от 9 човека, лесно един от тях може да подведе другите с манипулирани данни", обясни шефът на "Еврохолд".

Надеждата била, че след неизбежния фалит на "Сити", атаките ще спрат. Крахът на застрахователя е последван от сътресение в бранша и дъмпинг на цените. За да се стабилизира допълнително в Румъния в последните 2 години "Еврохолд" увеличава капитала си там с нови 100 млн. евро и привличат международна авторитетна банка – ЕБВР, като съакционер, който подпомага румънската икономика с десетки милиони евро.

"Има случаи, в които, за да съберат данни за нас незаконно, се звъни на  наши служители, че или изпращат информация, или ще има определен проблем. След като „Сити“ фалира, има натиск към тези държавни служители – очакването, по български – „някой да опере пешкира“, го има. И затова с нас искат да ни сложат под администрация с техен служител с мотива, че ще претоварят бъдещ проблем. После да привлекат определен инвеститор, „съсобственик“, който да каже – не харесваме как се работи, трябва да влязат допълнителни пари“, опасява се Асен Христов.

Той отказа да използва думата „корупция“.

"Но определено се работи в полза на фонд, който е контролиран от бившите собственици на "Сити". Така се говори, регистриран на определени острови", каза той.

Според него „"временна администрация", която може да доведе до „дифолт“ на компанията, може да пренесе проблемите и към България.

"Има хора, които работят в тази посока – да се предизвика икономическа и политическа криза навсякъде. От българската държава, за щастие, имаме подкрепа – от българския регулатор. Провериха случая, направиха срещи с румънските си колеги и обясниха. От другите институции – те разбират, но трудно помагат“, каза той.