Демерджиев: България е сред първите държави, изпращащи хуманитарна помощ за Сирия след тежкото земетресение

Политика

16-02-2023, 09:52

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още на 8 февруари се свързах с еврокомисаря по управление на кризите Янез „Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и вчера получихме потвърждение от сирийската страна, което беше условие за изпращане на помощта“, съобщи заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Преди полета, на авиобаза „Враждебна“, той се срещне с екипа, който ще транспортира помощта. Вътрешният министър уточни, че още на 8 февруари е разговарял с комисаря за управление при кризи Янез Ленарчич:

 „С него уточнихме, че страната ни иска да подпомогне освен Турция, което вече беше факт, и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от правителство“.

След изясняване на възможностите за осигуряване на помощ бе задействан Механизмът, а през вчерашния ден - получено потвърждение от сирийската страна. „Незабавно беше взето решение на Министерския съвет и сега помощта е натоварена и ще замине за Бейрут, откъдето ще бъде извозена за Дамаск. Действията на място се контролират от БЧК и от международните организации на Червения кръст, които са поели ангажимент помощта да се придвижи до Бейрут и да стигне до нуждаещите се“, поясни Демерджиев.

Страната ни получи благодарност от комисар Ленарчич както за официалното поставяне пред Комисията на въпроса за осигуряване на помощ за Сирия, така и за скоростта и обема на помощта, която изпратихме в Турция. България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони и за това е информирана ЕК, допълни вътрешният министър.