Емил Радев настоя за повече евросредства за справяне с мигрантския натиск в държавите на първа линия

Политика

16-02-2023, 10:35

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоя за спешна подкрепа и повече евросредства за справяне с мигрантския натиск в държавите на първа линия, каквато е България. Той изрази позицията си от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, където се състоя дебат относно необходимостта от бързо финализиране на пътната карта за миграцията.

„Докато европейските институции са зациклили в преговорите, в страни като България, които първи посрещат мигрантския натиск, полицаи загиват в изпълнение на служебния си дълг”, заяви Емил Радев, мотивирайки належащата нужда от адекватни, бързи, солидарни и финансово обезпечени мерки за укрепване на външните граници на ЕС.

 „Контролът срещу незаконната миграция няма да стане по-ефективен нито с гръмки призиви, нито с дискриминационни бариери пред разширяването на Шенген”, изтъкна Радев, като припомни, че именно мигрантският натиск стана повод Австрия да наложи вето за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. „Щом има воля, трябва да се намери и начин”, коментира българският евродепутат по повод решимостта на европейските лидери за затягане на охраната по външните граници на ЕС.

 „Мощният рестарт, който всички искаме по отношение на цялостната политика по миграция, не може да се осъществи без допълнителни финансови ресурси”, убеден е Емил Радев. Според него повече евросредства са необходими както за укрепване на защитната инфраструктура по външните граници, така и за подобряване на процедурите за връщане на нелегалните мигранти, за интеграция на бежанците, а също и за инициативи с фокус върху първопричините за миграцията. „Ако не искаме да допуснем поредно кризисно лято, не трябва да губим повече време”, заяви в заключение българският евродепутат.

По време на дебатите от Съвета информираха, че първата тристранна среща ще се състои много скоро и потвърдиха ангажимента всички досиета в областта на политиката по миграцията и убежището да бъдат приключени до края на мандата.

Позицията на Европейската комисия беше представена от еврокомисар Марейд Макгинес, която отговаря за ресор „Финансови услуги, финансова стабилност и съюз на капиталовите пазари”. Тя отчете постигнатото от евролидерите съгласие да се работи в две посоки – законодателна и оперативна. „Външните граници не са просто национални, те са европейски”, коментира еврокомисарят, като подчерта необходимостта те да бъдат укрепени. В този контекст Марейд Макгинес акцентира върху усилията да се спре незаконната миграция, да се засили присъствието на Фронтекс, да се покажат добри практики, да се реализират пилотни проекти. От ЕК увериха, че разполагат с набор от мерки за по-ефективно функциониране на външните граници, но е важно да се определят приоритетите за финансиране. „Държавите членки най-добре знаят как да охраняват границите си, но това трябва да става при пълно спазване на европейското законодателство и зачитане на правата на човека”, отбеляза още Марейд Макгинес. Тя допълни, че за да води успешна борба с каналджийството и да подобри системата за връщане на незаконните мигранти, ЕС трябва да работи и съвместно със страните на произход и транзитните страни.