Демерджиев: Очаквайте акции както по линия на изборите, така и по линия на "каналджийството"

Общество

20-02-2023, 13:45

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Вътрешният министър коментира темата от Варна, където участва в годишния отчет на областната дирекция

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност категорично заяви позицията, че борбата с нелегалната миграция трябва да се превърне в национален приоритет и настоя  за ангажираност на всички институции в страната ни за решаването на този проблем.  Той изрази и личната си позиция, че е необходимо завишаване на наказанията. "Не може да се сключват споразумения с по пет месеца лишаване  от свобода за човек, когото сме залавяли два пъти за каналджийство". 
Тази седмица предстоят разговори за финансовата помощ, която България ще получи от Европейската комисия (ЕК) за охраната на границата, съобщи Демерджиев. По думите му, подкрепата ще бъде в безпрецедентни размери.  Няма държава в ЕС, с външна граница, на чиято територия да не проникват мигранти. Правим необходимото да не допускаме т.нар. вторична миграция - това е условие за приемането на страната ни в Шенген. В момента се справяме най-добре с този проблем, при положение че мигрантският натиск е несравним с този от предходните години, коментира вътрешният министър и уточни, че българската граница не е била охранявана по-добре през последните 10 години, откакто съществува този проблем. Влагаме изключителни усилия и имаме много добри резултати, допълни той. За сравнение посочи, че през 2021 г. в Бургас са образувани три досъдебни производства за „каналджийство“. За 2022 до февруари тази година броят им е 170.

Очаквайте акции както по линия на изборите, така и по линия на "каналджийството". Операциите няма да спрат, докато аз съм министър, заяви категорично Демерджиев и допълни, че  начинът за справяне с битовата престъпност е свързан пряко с близко присъствие на полицията до хората.