Съдът остави в ареста петимата обвиняеми за трагедията с мигрантите край Локорско

Крими

21-02-2023, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съдът остави в ареста и петимата обвиняеми за смъртта на 18 нелегални мигранти, починали в изоставения камион край Локорско. Виктор Кузмов, смятан за ръководител на организираната престъпна група, Тачо Тачев, Петър Янев, Атанас Атанасов и Християн Дунгаров влязоха в съдебната зала като криеха лицата си и не отговориха на въпросите, съобщава БНТ.

По време на делото стана ясно, че шофьорът на камиона Атанас Атанасов, заедно с помощника си Християн Дунгаров и соченият за ръководител на организираната престъпна група Виктор Кузмов са трите основни лица, които са организирали трафика на мигрантите не само в този случай, но и преди.

Те са осигурили изграждането на тайниците, в които 18 души намериха смъртта си.

Тримата са били подпомагани от Петър Янев и Тачо Тачев, който само по документи е бил собственик на камиона. Съдът намери, че на този етап има достатъчно доказателства, които да казват, че те са съпричастни към това престъпление.

Атанас Атанасов и Християн Дунгаров са обвинени и за причиняването на смъртта на 18-те нелегални мигранти.

В съда обвинените поискаха да им бъдат определени по-леки мерки за неотклонение и казаха, че съжаляват за това, което се е случило. В показанията си те обвиняват Виктор Кузмов, който е ръководител на групата. Показанията им на този етап изразяват тяхната защитна теза, а тя е, че са изпаднали в тази ситуация поради необходимостта от пари.

Християн Дунгаров обясни, че е бедно момче, което се грижи за болната си майка, израснало е без баща и е трябвало да плаща наема на жилището си, заради което е помагал на Бурдаров.

Шестият обвиняем, който вчера беше задържан в Гърция, може да се съгласи на доброволна екстрадация, за което той намекна. При това положение може да бъде предаден на българските власти още до края на тази седмицата. В противен случай процесът по екстрадиция може да продължи два месеца.