Гълъб Донев: От 49-ото народно събрание очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство

Политика

22-02-2023, 13:00

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„По-малко от 40 дни остават до 2 април, датата на поредните предсрочни парламентарни избори. Ние ще изпълним нашите задължения, но каква ще бъде избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите на отделните участници и каква конфигурация ще се получи в 49-ото народно събрание, зависят единствено и само от партиите и коалициите“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание днес.

Премиерът акцентира, че заради малкото оставащи дни до вота, се ускорява темпото и сложността на задачите, които служебният кабинет трябва да решава в рамките на правомощията си. „Именно в тези рамки ние правим необходимото, за да подпомогнем основния компетентен орган – ЦИК, за адекватната подготовка и провеждането на изборите. Действаме в изпълнение на законите, въпреки че последните промени в Изборния кодекс очевидно пораждат неясноти и практически трудности“, посочи Гълъб Донев. Министър-председателят отново припомни, че служебното правителство не се намесва в предизборната кампания.

„От 49-ото народно събрание очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции, както и да излъчи работещо редовно правителство“, подчерта Донев. В тази връзка премиерът отбеляза, че огромното мнозинство от българските граждани очаква бъдещите народни представители своевременно да разгледат и приемат неотложните закони, свързани с присъединяването ни към Шенгенското пространство, приемането ни в Еврозоната и реализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост.

„В оставащите 40 дни партиите и кандидатите за народни представители разполагат с време и възможност да спечелят доверието на избирателите с ясни политически послания. Ние от своя страна продължаваме да работим за решаването на реалните проблеми на хората“, подчерта премиерът. В този контекст днес правителството ще разгледа Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор (ДАО), с което на ДАО се възлага да извършва полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. „Нямаме съмнение, че това е работещо решение в полза на българските граждани“, категоричен бе премиерът Донев.