Москаленко: Украйна води битка за свобода, за да не стане колония на една Руска империя

Политика

24-02-2023, 08:13

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Украйна не отхвърля възможност да се проведат мирни преговори, за да се прекрати войната. Това изисква задължителни условия, които са посочени в мирния план на президента Зеленски. Преговори не могат да бъдат започнати преди цялата територия на Украйна не бъде освободена“.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, чийто дипломатически мандат изтича.

"Хората в Украйна изпитват жестоки трудности, свързани с постоянното бомбардиране. В Южна и Източна Украйна има кървави и жестоки боеве. Русия продължава своето настъпление, което започна през януари, но безуспешно. Украйна в тази война, в този жесток и варварски конфликт е като щит за Европа. С живота и кръвта на своите деца отбранява Европа и води битка за своята свобода, за да не стане колония на една агонизираща Руска империя“, добави той.

Москаленко посочи, че половината от завзетата територия е била освободена, а 15% от територията на Украйна е окупирана.

"Не се притеснявам да се върна в Украйна и да се включа в борбата в какъвто и да е вариант, за да бъда със своя народ. На 3 март се завръщам в Украйна. България подкрепя и помага на Украйна от самото начало, както помагаше и преди това. Войната трае девета година – тя започна през 2014 година“, обясни посланикът.

"Помощ от България за Украйна има и продължава да има. Те е била съществена и необходима на самото бойно поле. Помощта е била под различна форма“, коментира Виталий Москаленко.

"Обичам България и българите. С най-топли чувства напускам“, каза още посланикът на Украйна в края на своя мандат.