"Медиана": ГЕРБ води пред коалицията ПП-ДБ с 2%, "Възраждане" са трети

Политика

25-02-2023, 15:19

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2 %. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

Това сочи изследване на агенция "Медиана". То е проведено в периода 19-24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

Изследването регистрира подчертан песимизъм породен от удара върху материалния стандарт на живот на голяма част от домакинствата (инфлационната криза от последните месеци). Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец.

„Възраждане“ към момента е трета политическа сила, като данните показват както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал да разширяват влиянието си. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес БСП се намира в тежко положение. Данните показват силно разколебаване на „червените“ избиратели, които макар и намалели са традиционно силно консолидирани около своята партия. Сега значителна част от тях се колебаят за кого да гласуват и дали изобщо да отидат до урните. Засега БСП са петият сигурен участник в следващото народно събрание.

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4 %-ната бариера и да влязат в Парламента – Български възход (4.5%), новата лява формация „Левицата“ (3.5 %) и Има такъв народ (3.1%).

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Румен Радев продължава да бъде политикът с най- висок авторитет следван от Бойко Борисов. Прави впечатление нарастване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно свързано с подписката за референдум за еврото), както и спада при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов (вероятно свързано с атаката срещу президента Радев и заканите за импийчмънт).

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %) – които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%) - които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).