Томислав Дончев: Политическото присъствие на другите се изчерпва с това да са против нас

Политика

26-02-2023, 16:47

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Имаме амбицията да имаме повече депутати в парламента, но обществената и политическата динамики са много интензивни и няма как да съм сигурен как ще изглежда алхимията на общественото мнение след месец... Ние сме готови и за трите варианта - титулярно-партийно правителство, защо не с Бойко Борисов за премиер, неполитически кабинет или правителство на малцинството". Това заяви пред БНР Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. 

И подчерта, че номинациите за водачите в листите за изборите се правят на ниво местни структури, а Изпълнителната комисия рядко пренарежда имената, и то заради съображения от национално ниво. 

"Кастингът за листите е трудна задача. Трябва да има консервативна линия, да има приемственост, да се работи с опитни хора, в същото време отборът трябва да се освежава. Дали сме намерили оптималния баланс, надявам се - да". 

Според него една от причините за безплодните парламенти през последните две години е субстанцията на политическия егоизъм, която се е настанила трайно в Народното събрание. 

"Отвъд острата риторика ние имаме идентичност, програма, цели, принципи, експертиза. Много често цялото политическо присъствие на другите се изчерпва с това, че са против нас... По редица причини сътрудничество с ПП - от гледна точка на идеологическата аморфност на моменти, от гледна точка на странните алгоритми, по които се продуцират политическите решения, би било трудно. Ако трябва да се формира парламентарно сътрудничество, няма как това да стане без компромис". 

Дончев посочи, че от страна на програмни и идеологически послания ГЕРБ и ДПС имат сходства, но правителство от такава коалиция би разединило допълнително българското общество и едва ли подобно решение ще бъде подкрепено от структурите и симпатизантите на ГЕРБ. 

"Политиката не е състезание по надвикване или шампионат кой кого по-цветно ще обиди, а е процес, занаят, изкуство за самоуправление на обществото и в този сложен дискурс трябва да се раждат прагматични решения, които да са от полза за хората. Едно правителство трябва да има логика, смисъл, да бъде натоварено с минимум противоречия... Политиците трябва да си говорят, трябва да има и компромиси. След сформирането на следващия парламент трябва да има среща на всички лидери на политически сили, представени в новото Народно събрание". 

За списъка "Магнитски" подчерта, че това е многопластов сигнал - институциите в България не са в състояние да си свършат работата, "щом някой отвън ни дава имена и ние се гледаме смутено". 

По думите му новият парламент би започнал работа със съдебната реформа, след като служебният кабинет внесе усъвършенстваните текстове на закона.