Гешев: Няма да позволя натиск върху магистратите от криминални „авторитети“, които се борят срещу държавата

Политика

16-03-2023, 14:22

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви главният прокурор на пресконференция във връзка с разследване на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари

„Вече има доказателства за това, което казваме от три години - как мафията, симбиозата между криминални „авторитети““, осъдени, издирвани от Интерпол лица, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на народа“, заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП) за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

„Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия. За срастване на институции, криминална престъпност, мутри и хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. За организирана атака на олигарси, не толкова срещу институциите, колкото срещу гражданите“, добави главният прокурор.

На пресконференцията в Национална следствена служба бе представена презентация, съдържаща доказателства, открити в жилище на един от обвиняемите по досъдебното производство на СГП. В пресконференцията участваха още заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция“.

Иван Гешев обяви, че няма да позволи организираната престъпност да засяга не само интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители, „да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск“. 

По повод съдържанието на част от материалите, представени в рамките на презентацията, главният прокурор отбеляза: „Видях на едно място ВТБ. Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била акционер в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени“. Иван Гешев подчерта, че ДАНС трябва да отговори дали това не представлява „зловредно руско влияние“ и дали не е „работа на организации и структури, което противоречи на ангажиментите ни към евроатлантическите партньори“. 

Главният прокурор изрази надежда, че МВР и всички правоохранителни структури, ще отговорят на въпросите кой, какво и колко плаща за опити за отстраняване и сплашване на магистрати и полицаи.

„Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?“, попита Иван Гешев. - Логичният въпрос, който възниква, и може би г-н Зарков (служебен министър на правосъдието) трябва да отговори, е дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място. Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила“.

Главният прокурор изрази увереност, че СГП ще направи всичко възможно да установи обективната истина при спазване на Конституцията и законите. Предстои преценка за отделяне на материали от досъдебното производство  с оглед образуването на други досъдебни производства.