Откритата у нас картина на Джаксън Полък е оригинал, сочат първоначалните експертизи

Крими

22-03-2023, 11:53

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, е оригинал- това сочат експертизите към момента, заяви пред БНТ главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„Това е една много успешна акция, в която участваше и ГДБОП. Това е международна операция с участието на Европол, Гърция и други държави. За голяма наша радост успяхме да установим и задържим картината и към настоящия момент експертизите показват, че тя е оригинал“, добави Тодоров.

Платното е било открито у нас след акция на ГДБОП, макар че не е ясно как то е попаднало в България. 

Разследващите в Гърция предполагат, че тя е крадена и е направен опит да се продаде у нас. Източници на БНТ съобщиха, че картината е намерена при български художник, който не е широко известен на публиката. Той е бил задържан за 24 часа. Обяснил, че само съхранява тази картина и чака да получи указания кога, къде и на кого да я предаде.

Тази сутрин в ефира на бТВ арт консултантът Десислава Зафирова бе категорична, че ако се докаже на 100 %, че картината е на Джаксън Полък тя няма да им а цена под 50 милиона евро.

Тя обясни, че нито една галерия в света не може да потвърди автентичност това освен фондацията „Джаксън Полък“. Към тях трябва да се подаде заявка и да се направи експертиза, която ще е и безплатна.