"Медиана": ГЕРБ води с почти 2% на ПП-ДБ, седем формации в НС

Политика

24-03-2023, 11:57

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Към момента ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%. Коалицията ПП/ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея. Toва показва последното проучване на агенция "Медиана" за нагласите на избирателите. То е проведено сред 978 човека по метода пряко стандартизирано интервю в периода 17 - 22 март 2023 г.

ГЕРБ-СДС получава предпочитанията на 24,7% от решилите да гласуват, като изпреварва коалицията ПП–ДБ, които имат 23,1 на сто. „Възраждане“, към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%). 

Според изследването 10 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до  урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина. Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.