Киберексперт: До ден-два ще се разбере дали зад заплахите за бомби в училищата стои дете

Крими

28-03-2023, 11:10

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари

Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни дали зад бомбените заплахи в училищата у нас от понеделник стои дете. Това увери в ефира на „Здравей, България” по Нова тв киберспециалистът Спас Иванов. По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари.

И допълни, че хипотезите, по които се работи, относно случая, са две.

„Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит”, уточни експертът.

В понеделник директорите на учебни заведения реагираха по различен начин на сигнала. Някои ученици бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и училища, които продължиха работа без прекъсване. В ефира ни директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров разказа какво точно се е случило вчера.

„Съдържанието на имейла ми изглеждаше странно. Получихме обаждане от местните власти и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам казаха да се обадим на полицията. Органите на реда дойдоха и дадохме показания какви действия сме предприели”, обясни Александров. Той допълни, че децата са реагирали спокойно и не е имало паника.

„Държим да получим точни инструкции какво да правим, ако някога случаят се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички училища”, уточни директорът на училището.