С увлекателна дискусия ученици и шампиони дадоха старт на проекта "Младите хора – бъдещето на България – говорят"

Общество

28-03-2023, 12:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Плевен официално стартира проектът "Младите хора – бъдещето на България – говорят", ( № 2022-3-BG01-KA154-YOU-000102860). Той е финансиран по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: Образователна мобилност за граждани на Сдружение „Младежки гвардейски отряди” с председател д-р Денислава Ангелова.

Домакин на първото събитие - дебат на тема "Спорт или не", бе Първи ученически гвардейски духов оркестър към Средно училище "Иван Вазов" – Плевен. Участие в проявата взеха над 70 младежи от СУ "Иван Вазов" и Спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен.



Учениците бяха приветствани от заместник – министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, който благодари за поканата и възможността да стане съпричастен към проявата и да чуе гласа на младите хора. Той пожела на всички участници в дебата много успехи не само в спорта, но и в целия им житейски път.

Специални гости и активни участници в дискусията бяха олимпийските шампионки Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, двукратния шампион на България по футбол Светослав Бърканичков, легендата в борбата Цоло Божилски, президентът на КБИ „Петромакс” и вицепрезидент на БНФК  Русалин Русалинов, мениджърът на БК Спартак Богдан Петков, треньорите по художествена гимнастика Татяна Димитрова и Янита Димитрова, Светлин и Радостин Шиндови от СК по борба  „Плевен” и др. В ролята на водещ влезе популярната спортна журналистка Елена Яръмова.



Всички участници в дебата бяха разделени в два отбора – "Олимпийски дух" с капитани Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, а другият - "Лъвски сърца", поведоха Детелин Далаклиев и Светослав Бърканичков. В помощ на двата отбора бяха съответно директорите на СУ "Иван Вазов" и СУ "Георги Бенковски”  – Димитър Митев и Мариана Костова.

Капитаните и техните отбори, съставени от любознателни млади хора, дебатираха с огромен интерес по  различни теми, сред които „Защо е важен спортът за младежите”, „Може ли спортът да спечели битката с електронните устройства?”, „Трябва ли спортът да бъде по-развит в училище?”, „Могат ли  спортът и ученето да се допълват и да се съчетават успешно?”, „С какво спортът помага за личностното развитие?”, „Какви трудности среща човек, който спортува любителски?”, „Какво е влиянието на известните спортисти в обществото” и др.



Момчетата и момичетата бяха активни и креативни в изложенията си. Те акцентираха върху ползите от спорта и физическата активност, но обърнаха внимание и на нуждата от инвестиция и развитие в спортната инфраструктура, тъй като според повечето от тях е необходимо подобряване на условията за спортна дейност. Младежите коментираха, че спортът играе важна роля за социализацията и изграждането на приятелства, за възпитанието, за формирането на характер, дисциплина и отговорност.  Изказани бяха мнения, че е много по-полезно да излезеш на игрището или да влезеш в залата, отколкото да стоиш пред компютъра или телефона и да се опитваш да заместваш спорта с електронни игри. Младежите бяха категорични, че спортът и училището трябва да вървят ръка за ръка, за да може човек да просперира.

Най-активните участници в дебата получиха специални награди, осигурени от изпълнителния директор на Национална спортна база Светослав Русинов. Най-изявените при момчетата получиха билети за вечното футболно дерби между ЦСКА и Левски, което ще се играе на 17 април, а момичета спечелиха билети за Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 31 март до 2 април в зала „Арена Армеец” в София. Наградите връчиха зам.министърът на спорта Петър Георгиев, олимпийските шампионки Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, световния боксов шампион Детелин Далаклиев и футболната легенда Светослав Бърканичков.