НЗОК и Фармацевтичният съюз подписаха анекс за удължаване на договора за лекарствата

Общество

01-04-2023, 06:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Така бе решен проблемът с отпускане на медикаменти по Здравна каса

Пациентите няма да останат без лекарства, които се заплащат изцяло или частично от Здравната каса. Това стана ясно след среща между представители на Касата и на Фармацевтичния съюз, които седнаха на масата на преговорите и подписаха анекс до края на септември, предаде Нова тв.

Компромисът беше под въпрос, след като от съсловието на аптекарите отказваха да подпишат новия договор от 1-ви април. Причината бяха спорни текстове, които от Касата настояват да бъдат включени. Според фармацевтите единият текст противоречи на регламент на Европейския съюз за верификацията, а другият ограничава правата на пациентите.

„В анекса се предвиждат въвеждане на контроли. Това ще облекчи работата на лекарите и на фармацевтите и ще намали главоболията на пациентите с излишно разкарване. Това означава, че лекарят много трудно ще може да сбърка диагноза, да предпиша повече лекарства и всичко, което контролира по административен път Здравната каса. Контролите ще бъдат създадени до 1 юли, а до 1 септември ще бъдат тествани и съответно от тази дата ще заработят …всъщност въвеждаме превантивния контрол в реално време”, заяви Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той увери, че всичко е наред. „От утре пациентите ще имат достъп до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели”, допълни Маринов.