КЕВР утвърди цена на природния газ за месец април от 98,16 лв./ MWh

Портфейл

01-04-2023, 20:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. април в размер на 98,16 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс за м. април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за м. април два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за м. април се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти

Утвърдената цена от 98,16 лв./MWh е с 8 % по-ниска от цената за м. март, която беше в размер на 106,74 лв./MWh. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

„Намаляването на цената на природния газ е благоприятен фактор за всички потребители. Ако през следващите месеци тенденцията за ценови спад продължи,  това може да създаде предпоставки за запазване на цената на топлинната енергия през следващия ценови период. Окончателната оценка Комисията ще направи на 1 юли т.г, когато ще се произнесе с ценовите си решения“, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов след откритото заседание на 29 март т.г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за м. април 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.