Българските сабльорки спечелиха бронз на световното по фехтовка за девойки в Пловдив

Спорт

04-04-2023, 17:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българският отбор на сабя девойки извоюва бронзовите медали на световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки в Пловдив. Тимът ни в състав Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, стигна до третото място в конкуренцията на 28 отбора и написа нова страница в историята на българската фехтовка. Девойките ни играха със самочувствие, хъс и вещина, и заслужено стъпиха на почетната стълбичка, като спечелиха първи медал за българската женска фехтовка отборно от световни първенства.

Атанасова, Иванова, Михайлова и НейкАтанасова, Иванова, Михайлова и Нейкова влязоха в турнира под N8. В първия си двубой от елиминациите българките победиха Азербайджан с 45:39, а след това си гарантираха място сред най-добрите осем, отстранявайки Румъния с 45:21. В следващата среща сабльорките ни се изправиха срещу поставените под N1 в схемата французойки и ги надиграха с 45:42, като влязоха в топ 4. До последната смяна в двубоя българките изоставаха в резултата, но при 32:40 Емма Нейкова направи немислимото и стигна до победата за България с 45:42. В срещата за място на финала българките отстъпиха пред силния тим на Италия с 18:45. В срещата за бронзовите медали отборът ни победи Узбекистан с категоричното 45:33 и стигна до най-големия успех в историята на отборните надпревари на фехтовката ни.

При младежите на сабя отборът на България в състав Виктор Филев, Христо Христов, Тодор Стойчев и Георги Златаров се класира на 10 място от 36 участници. В първата среща от елиминациите, за място сред най-добрите 16, фехтовачите ни победиха Хонконг, Китай с 45:38. Последва загуба от Япония с 33:45. В срещите за разпределение на местата от 9 до 16 българите победиха Великобритания с 45:31, след това надделяха над Турция с 45:40 и отстъпиха пред Унгария с 27:45.

Утре световното първенство продължава с индивидуалната надпревара на младежи и девойки рапира. България ще бъде представена от Силвия Бажлекова, Сара Младенова, Виктория Пастърмаджиева и София Цонева при девойките, и Преслав Бончев, Васил Чепишев, Виктор Лечев и Матей Матеев при младежите.