Васил Велев, АИКБ: Ако нищо не се промени, ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 7%

Политика

14-04-2023, 10:00

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Очакваме народните представители да изберат председател на Народното събрание, да излъчи редовен кабинет и да гласува редовен актуален бюджет. Работодателите предлагат увеличаване на ДДС, намаляване на разходите и непопулярните мерки в сферата на енергетиката, здравеопазването и пенсионната система. В студиото на “Денят започва” по БНТ публичните финанси и състоянието на българската икономика коментира Васил Велев – председател на АИКБ.

“Бюджетът е средството за постигане на цели и е важно какви са те. Според нас, националните приоритети следва да бъдат членство до края на годината в Шенген, в еврозаната от януари 2025 г. и в ОИСР през 2026 година. Бюджетът, който предстои да бъде изготвен, прегледан и одобрен от парламента, би следвало да е подчинен на тези цели”, заяви той.

Според него, “тласкани от популизъм и предизборни агитации, в предходните два парламента народните представители приеха такива закони и решения, които в момента създават много тежка ситуация”.

“Ако нищо не се промени, ние ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 7%. Ако нищо не променим, ще имаме такива дефицити и през следващите 5-6 години”, отбеляза Велев и допълни: “Грубо при 200 млрд. БВП това прави 6 млрд. дефицит, а той е 12 млрд. За да постигнем 3% дефицит, трябва да постигнем двойно по-голям БВП, а това няма как да стане в близките 5-6 години.”