Борисов: Да говориш за втори мандат, без да покажеш кабинет, е нелогично

Политика

27-04-2023, 11:19

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Не сме поставяли ултиматуми", заяви лидерът на ГЕРБ

"Нашата парламентарна група започва днес по сектори да разговаря по програмата на ПП-ДБ, за да видим колко е реалистична, дали е надценена, дали е финансирана. Ясно е, че 50 млн. в инфраструктура за Юг-Север ги няма“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в кулоарите на парламента. 

"Опитах се да се абстрахирам от сутрешните коментатори, но не е честно спрямо нашите избиратели. Не сме поставяли ултиматуми - благодаря на акад. Денков, че го каза. Да говориш за втори мандат и да кажеш, че няма да представиш правителство дотогава, е някак си нелогично. Второ – когато казваш, че не искаш подкрепа от ГЕРБ-СДС, а от другите партии в парламента, докато ние отказваме да преговаряме с всеки друг, те продължават да ни говорят за другите – те имат имена“, продължи председателят на ГЕРБ по повод думите на депутата от ПП-ДБ Андрей Гюров, че ГЕРБ-СДС поставят ултиматуми към тях за състав на кабинет.

"Ние отказваме да преговаряме с друг, защото смятаме, че най-стабилно ще бъде правителство между първите две партии. Явно ДПС са по-приемливи от ГЕРБ. Да го кажат на избирателите си, аз ще се съглася. Направете си коалиция и управлявайте. Но да шикалкавите с плаващи мнозинства и с подобни глупости - това е само за хора, които не знаят как се управлява държава. Да ни предлагат това, което ние сме си спечелили на изборите - парламентарния контрол и мнозинство, джентълменското споразумение за председател и шеф на правна комисия“, коментира още Борисов.

Той изрази съмнения в юридическия опит на човека, когото от ПП-ДБ се готвят да издигнат за шеф на правната комисия в парламента, а именно 30-годишния адвокат Стою Стоев. Утре депутатите ще трябва да се разберат за разпределението на постоянните комисии в Народното събрание.

"До този момент чувам, че се говори за едно младо момче – надали има този юридически опит за ръководител на правната комисия“, отбеляза той, но в крайна сметка заключи, че може да се окаже и "много добър". 

"Спечелили сме си парламентарно мнозинство, председател, предложихме най-добрия администратор в България – Росен Желязков. И днешният ден трябва да се използва и да наложим нашата управленска програма върху тяхната, да видим коя е по-добра. Нашата е по-добра и по-разписана с всички сектори, но нека да им дадем шанс. Ако нямат сериозен план за кабинет, това е опит за изнудване – провалете вашия мандат, скарайте се с всички останали“,възмути се Борисов.

С този подход да обясняват сутрин по телевизиите, че няма да подкрепят ГЕРБ, а може и с другите, няма да получат подкрепа за плаващо мнозинство. Гюров не е прав - парламент може да има и без тях, закани се Борисов.

Според него трябва да има кабинет от експерти като Томислав Дончев и Красимир Вълчев.

"Днес ще имаме среща по цялата програма. Пращам хората, които са я писали. Да обсъдят колко пари за кои сектори и има ли ги тези пари в програмата. Няма срок за търпението. Считам, че това ще е най-добро и ще проявим търпение въпреки обидното отношение“, каза още лидерът на ГЕРБ.

"Аз вярвам в доброто, „Промяната“ така се прокламират, и се надявам всеки, който е обещал нещо, да го изпълни“, изтъкна Борисов.

„Ако ние се разберем по програмата, няма значение в кой мандат ще се случи. Когато има програма, и това няма значение“, каза Борисов в отговор на въпрос дали ще има значение, ако ПП-ДБ предложат Кирил Петков за премиер.

Той е категоричен, че програмата е най-важна.

ГЕРБ няма никаква вина за ситуацията с Пловдивския панаир, посочи Борисов. Лидерът на ГЕРБ не обвини кмета Здравко Димитров, но коментира, че от месеци не поддържа контакт с него.

"Панаирът е отишъл и е в това състояние още от 2015-а година", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че няма как първите две политически формации да не се разберат за програмата.

"Програмата за управление е по-решаваща от проекта за кабинет. Там точно и ясно пише кое колко струва. Ще се разберат при всички случаи, защото там има 10-12 млрд. лв. за капиталови разходи. Ако ги махнем всичките, ще отидат за социални. Приемаме този план и хората знаят, че 1 година няма да се строи нищо“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Попитан щом няма как да не се разберат за програмата, а тя е най-важна, то тогава правителството би трябвало да е сигурно, той отговори така:

"И аз така разсъждавам. Остава само един инат".

Според Борисов ПП-ДБ вече са признали, че ГЕРБ е първа политическа сила на два поредни вота с избора на председател на парламента и с това, че казват „позволяваме на ГЕРБ да ни контролира“.

"Виждате ли колко е нелепо и това? Ако ние сме лоши, даваш на лошия да те контролира. Има ли логика? Няма", коментира бившият премиер.