ГЕРБ ще сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в Северна Македония

Политика

07-05-2023, 13:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„На Гергьовден, когато почитаме паметта на падналите воини за Отечеството ни, властите на Република Северна Македония извършиха безпрецедента постъпка като не допуснаха на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани.

ГЕРБ категорично осъжда тези действия на властите на РСМ“. Това написаха в профила си във Фейсбук от партията.

Те припомниха, че именно нашата страна и Борисов са върнали в дневния ред по време на председателството на ЕС темата за разширяването на Съюза.  

„Подобни недопустими мерки, както и всички действия от последните месеци срещу срещу други български граждани или срещу граждани на РСМ, открито заявяващи своята българска идентичност, не допринасят по никакъв начин за европейската интеграция на Република Северна Македония, както и за развитие на добросъседските отношения между двете държави. ГЕРБ и нейният лидер са полагали целенасочени усилия за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западни Балкани, в т.ч. на РСМ. Припомняме, че през 2017г. премиерът Борисов и премиерът Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Точно по време на първото българско председателство на ЕС темата за разширяването беше върната в дневния ред на Съюза.

ГЕРБ ще информира европейските си партньори, както и комисаря по разширяване“, заявяват от партията в заключение.