Окръжната прокуратура започва проверка на действията на полицията в дискотеката в Пловдив

Крими

10-05-2023, 08:12

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Обвинител от Окръжната прокуратура в Пловдив започва проверка на действията на полицията в нощния клуб в Пловдив. На Гергьовден и клиенти, и персонал са били събличани голи за обиск в тоалетните на заведението.

Проверката е в отговор на жалби за превишаване на правомощията от страна на полицаите, информира БНТ. Потърпевши клиенти и служители на заведението настояват отговорните да бъдат наказани, а от Асоциацията на заведенията подготвят протест.

Още на 6 май собственикът на заведението подава сигнал в прокуратурата.

"Нашето искане е да се накажат виновните за уронване престижа на нашите клиенти, също така сме сезирали за уронване престижа на нашите служители, защото също са събличани и проверявани", каза Деян Найденов – собственик на нощния клуб.

Управителката на заведението Венета Райнова също подава жалба в прокуратурата. На нея е било разпоредено да не ползва личния си телефон и да чака края на проверката.

"Ние сме хора, имаме нужди и няма как повече от 5 часа те да ме държат без право на телефон, без право да се отиде до тоалетна, всъщност без никакви права. Ние бяхме затворници в продължение на 5 часа", казва Венета Райнова.

"Клиентка на нощния клуб, пожелала да остане анонимна заради преживяното, разказа, че условията при обиските са били смущаващи: "Когато ни обискират, когато идват следващите дами за обиск, реално ставаме две или три, което означава, че е... още веднъж унизително, защото те виждат и други лица освен уж органите на реда".

От пловдивската окръжна прокуратура съобщиха, че ще бъдат снети обяснения от служители и посетители на нощното заведение. Ще бъдат иззети и записи от охранителни камери. Заради случая в Пловдив от Асоциацията на заведеният подготвят в петък национален протест.

"Ние ще бъдем пред полицията и това ще бъде в цялата страна не само в Пловдив", каза Деян Найденов.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление, за да образува досъдебно производство за превишени полицейски правомощия.