НС прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие

Политика

25-05-2023, 17:12

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие.

С предложения законопроект от Корнелия Нинова (ПГ на „БСП за България“) и група народни представители се цели да се даде бърза и ефективна защита, помощ и подкрепа на лицата, пострадали от домашно насилие или в риск, както и да се упражни превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието. Промените предвиждат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на закона и се улеснява достъпът до правосъдие. Разширяват се и мерките за защита от домашното насилие и се създава механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема. Предлага се разширяване на броя на програмите за превенция и защита и се създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Със законопроекта на Бойко Борисов (ПГ на ГЕРБ-СДС) и група народни представители се предлага разширяване на предметния обхват на закона и се увеличават мерките за защита. Създават се гаранции за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и борба с домашното насилие. С промените се предлага дефиниране на формите на насилие и разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др.

Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалото лице. С проекта на закон се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.