Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 23 години

Спорт

26-05-2023, 14:00

Снимка:

БФФехтовка

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В надпреварата за титлата участваха 46 състезателки от 15 държави

Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща. Фехтовачката ни показа невероятно силна игра, премина с лекота и с огромна скорост през всичките си съпернички и под ръководството на старши треньора на националния отбор Ивайло Воденов показа качества, с които се печели олимпийски медал.

В надпреварата за титлата участваха 46 състезателки от 15 държави, сред които четири българки – Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева демонстрира отлична форма и перфектна игра още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия Васил Етрополски влезе в елиминациите под N1 и даде заявка за титлата още в самото начало на състезанието. В първия двубой от елиминациите, за място сред най-добрите 16, жребият изпрати Йоана срещу друга българка – Емма Нейкова, като победата беше за Илиева: 15:8. В следващата среща българката демонстрира шампионска игра и отстрани Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В двубоя за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Муру от Франция с 15:9. В полуфинала Йоана отново показа агресивна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. Във финала сабльорката ни игра със самочувствие и не даде шанс на съперничката си Сабина Мартис от Румъния – 15:8 за Илиева и заслужена шампионска титла. С играта си в Будапеща Йоана надскочи нивото си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

„Йоана премина с огромна скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички елементи на играта,“ коментира златния медал на Илиева Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия Васил Етрополски. „Тя показа прецизна фехтовална техника във всеки бой, невероятно високо ниво на концентрация от първата до последната минута на състезанието и игра без сривове и отпускане. Беше агресивна през всеки един бой, налагаше играта си, взимаше бързи решения и освен това беше изключително вариативна. Такава игра е достойна за олимпийски медал, а за Йоана може да се говори само със суперлативи. Никоя от нейните съперничи не получи шанс да мине повече от 10 туша и това е показателно за възможностите на нашата сабльорка.“

Още две българки влязоха сред най-добрите 32 на Европейското първенство за жени до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28 място, а Емма Нейкова завърши турнира 31-ва. Калина Атанасова не излезе от групите след труден жребий и се класира 37-ма.

Много добро представяне записа и състезателят ни на шпага Йордан Гълъбов, който завърши надпреварата при мъжете до 23 години на 10 място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 държави той игра уверено и малко не му достигна да спори за медалите. Гълъбов излезе от групите с шест победи от шест боя и влезе в елиминациите под N6. В първия си двубой, за място сред най-добрите 32, шпажистът ни победи Конрад Веененбос от Холандия с 15:12. В следващата среща Гълъбов се наложи с 15:7 над Тобиас Векерле от Германия и си гарантира място в топ 16. В двубоя за място сред най-добрите 8 Гълъбов отстъпи пред Никита Кошман от Украйна с 12:15 и завърши състезанието на 10 място.

Васил Ивакимов се класира 41-ви, Рахим Рашайда е 54-ти, а Радослав Стойчев е 68-ми.