Радев за записите на ПП: Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна

Политика

01-06-2023, 12:05

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Срамните записи от националния съвет на „Продължаваме промяната“ и последвалите самопризнания на лидерите на партията ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти при пристигането си в Молдова, където беше посрещнат от молдовския президент Мая Санду за участие във Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО). 

Във форума участват 47 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет, председателят на Европейската комисия и председателят на Европейския парламент. Президентът ще има  редица срещи с европейски лидери в рамките на събитието.  Българският държавен глава очаква срещата на високо ниво да доведе до важни резултати за бъдещето на континента. „Сериозните проблеми с правата на българите в РСМ ще бъдат неотменима тема в моите разговори днес“, посочи Румен Радев и допълни, че форумът е ключов на фона на войната в Украйна, на  растящото напрежение в Косово, проблемите в енергетиката, в свързаността. 
 
Президентът посочи, че записите от партийното заседание на "Продължаваме промяната „пометоха и миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери“. Румен Радев допълни, че те са предизвикали и изключително негативни коментари за България в европейски медии.
 
"Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна“, посочи Румен Радев, като добави, че за една нощ са били сринати едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на страната ни в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция. „Сега ще ни трябва време и много усилия  да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс“, каза държавният глава, като допълни, че тази тема ще бъде обсъждана на срещите му днес. 
 
Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, заяви Румен Радев в отговор на въпрос и допълни: „Не очаквам целувката между Борисов-Петков да роди нещо друго освен отвращение, а това не води до доверие и устойчиви решения.“ .
 
В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността. 
 
ЕПО  е платформа за диалог между европейските държави на континента за постигане на координация по различни секторни политики. Първата среща на върха се проведе миналата година в Чехия.