Росен Желязков: Днес свободата не се брани с кървави битки, а с думи и достойни дела

Политика

02-06-2023, 07:59

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес свободата не се брани с кървави битки, а с думи и достойни дела, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на Националния митинг-заря във Враца по повод 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Председателят на парламента прие строя на представителните части на 10-и механизиран батальон – Враца, студенти и ученици и произнесе слово пред стотиците присъстващи на възпоменателното честване.

Въпросите дали забравихме как да браним честта на Родината, дали възприемаме Родината като бащино огнище, които задава в есето си носителката на специалната награда на тазгодишния Национален конкурс „Живеем в земята на Ботев“ Мария Добрева, в своята реторичност отправят упрек към нас, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му този упрек може да се преодолее като си припомним забравения дълг. Дългът, който не е само към миналото, а дългът към бъдещето, подчерта Росен Желязков.

Траурните сирени ще събудят в сърцата ни усещания на трепет, гордост, страхопочитание и спомен за хора и събития, на които не сме съвременници, но които са изградили нашата национална идентичност, самосъзнание, самочувствие, заяви Росен Желязков. Думите и делата на Христо Ботев не са просто вписани в героичните моменти от неговата биография, те са вписани в неговите стихове и публицистика, които са част от културата на съвременна Европа, подчерта председателят на парламента. Това е нашата гордост, това е нашата утеха и това е урокът, който трябва да предадем на поколенията, добави той.

Нека да помним и бъдем достойни за делата на Ботев, на нашите герои, които ни карат да се чувстваме горди, нека да бъдем достойни българи, призова председателят на Народното събрание.

Народни представители, кметът на Враца Калин Каменов, врачанският митрополит Григорий, министърът на отбраната Димитър Стоянов, областният управител на Враца Георги Митов, общински съветници, генерали, офицери, сержанти, войници, студенти, ученици и много граждани присъстваха на Националния митинг-заря във Враца по повод 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и се поклониха пред паметта на героите.