Учителите излизат на протест, ако се забави гласуването на бюджета

Общество

02-06-2023, 08:14

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение кога учителите ще тръгнат на протестни действия

Договореното увеличение на работните заплати в сектора на средното образование за учители и педагогически персонал не може да се осъществи поради липсата на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв.

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че увеличението е договорено от 1 януари 2023 г. 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически персонал и над 80 млн. са за социалното осигуряване от работодателите. Ако бюджетът бъде приет, увеличаването на работните заплати ще се върне със стара дата от 1 януари 2023 г.

"Ако се забави гласуването на бюджета, сме готови с протестни действия. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите", каза Такева пред БНТ.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение кога учителите ще тръгнат на протестни действия.

Крайно време е да се увеличи началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, каза Такева. Исканото увеличение е 1900 лв.

Янка Такева заяви още, че има дефицит на учители по математически и природни дисциплини, информатика, биология, изучаване на чужди езици. За да може младите учители да влязат в училище, те трябва да имат още един стимул.

Тази учебна година има 4500 новоназначени учители, около 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които завършват образование. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.

Около 5-6 хиляди учители са нужни на година, каза Такева. Като работят много пенсионери, които не могат да оставят системата без редовни и качествени учители.