Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна

Общество

06-06-2023, 15:26

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лева в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу - това каза пред БНТ Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По техни изчисления около 1 милион тона слънчоглед има по складовете и почти 2 тона пшеница.

"Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента на слънчогледа, който стои по складовете, себестойността му е около 1000 лева на тон", поясни Проданов.

Той обясни, че в момента има забрана от 2 май за внос на стоки от Украйна, но тя касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен списък и това прави забраната не толкова работеща. Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се забелязва огромен ръст на нерафинирано олио.

По думите му има достатъчно суровина за производство на олио до новата реколта след 3 месеца. Количествата, които има, са напълно достатъчни да се задоволи и вътрешният пазар, и този за износ.