Разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ оставя стотици хиляди хора без питейна вода

Свят

07-06-2023, 15:42

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разрушаването на язовира "Каховка" в Южна Украйна е оставило стотици хиляди хора без нормален достъп до питейна вода, предаде БТА, позовавайки се на "Ройтерс".

Очакваше се днес наводненията в южните части на страната да се засилят, а десетки хиляди хора бягат от районите, засегнати от вчерашното срутването на стената на язовира, за което Зеленски обвини Русия. От своя страни Москва обвини Киев за взрива, довел до разрушаването.

"Унищожаването на един от най-големите водни резервоари в Украйна е напълно умишлено... Стотици хиляди хора бяха оставени без нормален достъп до питейна вода", написа украинският президент в "Телеграм".

Официални лица заяви, че райони от Днепропетровска, Запорожска, Николаевска и Херсонска област, разположени в южните и югоизточни части на страната, ще пострадат от нарушеното водоснабдяване.

"Най-важният приоритет в момента е осигуряването на вода за региони, засегнати при руската терористична атака", написа в "Туитър" украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата съобщи, че правителството е взело решение да предостави 1,5 милиарда украински гривни (41 милиона американски долара) за изграждането на тръбопровод с капацитет около 300 000 куб. м. вода на ден. Общата дължина на новия водопровод ще бъде 87 километра, уточни агенцията.

Министерството на здравеопазването предупреди за потенциални рискове за здравето заради химикалите във водата и призова жителите да пият само бутилирана вода, както и да използват питейна вода при готвене.