Срещу еврото - алтън

Президентът поема сериозен политически риск

Президентът Росен Плевнелиев призова българите да гласуват активно на европейските избори. Обърна се особено към младите избиратели. Направи и уточнението: гласувайте за европейското бъдеще на страната си.
Ако се замислим, ще видим, че с това, уж рутинно обръщение, президентът поема сериозен политически риск. Да оставим настрана, че така той стана единствената институция с такъв призив. Другите, и институции, и повечето партии, правят всичко възможно да отбълснат хората от урните. Особено пък хората, които сами ще решат какъв да бъде вотът им, а не за тая работа да мисли я някой олигарх, я някой висок държавен деятел, я споменът как цвърчат чифт кебапчета и как шумоли двайсетачката, закарфичена за правилната бюлетина.
По-важното е, че още веднага след избора тези от Бобов дол ще скочат да обясняват краха си с действията на президента. Не чувате ли вече пледоарията им, тя е готова и репетирана. Плевнелиев пак се показа като разединител. Защо младите? Защо за Европа, не трябва ли да бъде президент и на тия, които лелеят алтън наместо евро, и сънуват евразийско бъдеще наместо  европейско?  Най-вече: защо да гласува очуканият човечец, дето ни банкнота, ни кебапче е взел? Изобщо, ако вместо опасните идеи за референдума, който мнозинството ще продължава да се чуди как да отмени, Плевнелиев се замисли да ограничим избирателното право, и да не могат да гласуват хората с образование и доходи над средните – тогава бързо ще го признаят въпросните бобовдолци.
А сега... Сега ще гледат да му спретнат едни проверки от комисии, прокурори, данс и даже – по възможност – от шесто районно. Сега ще научим, че петричката пророчица е отронила с болка пред новия политик и треньорката му по гимнастика: туй момче от Неврокоп, дето откланя народа от казахстанските корени, много съм му насъбрала.
Ето такива рискове реши да поеме президентът, когато предпочете да се държи като европейски държавник. Както, впрочем, му прилича.