Немска гостоприемност и българско трудолюбие

В началото на новата седмица погледите са приковани към Берлин – реалната столица на Европейския съюз. Там нашият премиер Борисов даде съвместна пресконференция с лидера на държавата мотор и основен крепител на ЕС. Слушах внимателно речта на Меркел и извън обичайните клишета ми направиха впечатление конкретните сфери, по които Германия е готова да ни помогне.

Естествено всичко започва от съдебната реформа. Без нея няма просперитет, икономически растеж и излизане от дупката, в която ни вкарват БСП неизменно щом дойдат на власт. Не е възможно да променим съдбата си ако фундаментът на демократичната държава е с драматично подкопани основи. А той е такъв без значение от опитите за реформи. Всички усилия неизменно срещаха стена от съпротива и организирана престъпна група в лице на чернодрешковците – пригладени тоги отвън и гнили ябълки отвътре.

Другият съвет на канцлера Меркел естествено бе свързан с еврофондовете – единственият реален източник на свежи чужди инвестиции в забуксувалата ни икономика. След като всички статистики показват низходящ тренд в търговския ни баланс, стагнация и загуба на работни места, парите от Европа се оказаха спасителният пояс за почти удавеното от турскочервена коалиция стопанство. Но и в тази област се прочухме – вместо догонване на развитите държави нашите бизнесмени догониха руските олигарси и азиатските сатрапи – яхти, самолети, лимузини.

Така усвоихме ресурсите на ЕС за подпомагане на периферните (в икономически план) страни. Никой не ни е виновен и ще си търпим последствията. Ударът, обаче, ще се омекоти при положение, че чуем точно какво ни казват немците. И вземем внимателно поуки за случилото се.

Обичаме да плачем, че сме най-бедни в Съюза, но не казваме на глас защо това е така. Истината е, че не сме толкова трудолюбиви и честни, както гласят народните приказки, на които учим децата си. Добре, че немците са гостоприемни да ни кажат право куме истината в очи. Пък дано се засрамим и тръгнем напред. Зад нас е само пропастта!