Умеем ли да възпитаваме децата си?

Поради липсата на политически събития след началото на годината, в последния почивен ден телевизии и сайтове се надпреварваха да съобщават ексклузивни новини за пребит син на колежка от Радио Пловдив. Дотук добре – разбира се, че насилието трябва да бъде заклеймено във всичките му форми и проявления.
Въпросната госпожа е майка, никой не може да я вини, че в афекта при вида на посинения й синковец е решила да звъни телефони, предизвиквайки вниманието на националните и местни медии. Да – нападателите трябва да бъдат хванати и наказани с цялата строгост на закона –каквото пише в Наказателния кодекс, това да се стовари върху главата на извършилите жестокото деяние.
Дотук с официалностите. В следващите изречения ще представя на вашето внимание алтернативен прочит на събитията, който май няма да ви се хареса. Какво се случи вчера?
Една журналистка (маскирана като майка) злоупотреби с контактите, които има в следствие заеманата длъжност и съзнателно манипулира цялото общество. Това че си майка не ти дава право да лъжеш. Фактът, че не знаеш детето ти в каква компания прекарва коледната ваканция е проява на безотговорност и престъпна пасивност.
Кога в България ще има наказания за такива родители? Кога ще спрем да заравяме главите в пясъка щом любимите ни дечица сгазят лука? Кога ще осъзнаем, че журналистиката е професия в услуга на обществото, в служба на гражданите. Нямаш право, ама грам да изопачаваш случилото се, каквито и лични интереси да имаш затова.
Лъжа номер едно – момчето е нищо неподозиращ херувим, нямащ общо с футбола и футболното хулиганство. Не, уважаеми! Дори е погнал провокиращите го фенове на Локо Пловдив, след което е паднал в техния капан.
Лъжа номер две – загрижена майчица реве срещу насилието. Ами защо, драга, синчето ти носи тениска с надпис, който дори и в нашата клета държавичка се счита за антисемитизъм и попада под ударите на закона? Знаеш ли, че с въпросния Циклон Б са избити 6 милиона евреи през Втората световна война? Имаш ли идея, ти журналистке, че заслужаваш еврейската общност в България да поиска уволнението ти от така размахваната месторабота? Която май се издържа с държавни пари, с нашите пари, с парите на хиляди наследници на пострадалите от Холокоста. Те (ти) плащат данъци за да можеш да купуваш тениски на които пише с какво точно са избивани в газовите камери техните баби и дядовци?
Не знам дали осъзнавате докъде е паднал моралът на журналистическата професия щом вече без скрупули колега си позволява да въвежда в гигантска заблуда цяла България. Естествено, че проблемите не се решават с бой. Но въпросният цесекар от Пловдив не е пострадал от феномена футболно хулиганство, той е част от него. А майка му опита да извърши очеизвадна измама, подвеждайки своите колеги за случилото се.
Истината е, че продължаваме да не знаем какво правят децата ни в свободното си време. Което е самият извод от случката. Проблем, който все някога трябва да решим. Иначе вакханалията тепърва започва.