Ивайло Калфин печели с 2:1 дебата в bTV, Каракачанов с убедително представяне

Ивайло Калфин спечели четвърти пореден президентски дебат във вечерта 02.11.2016г. Данните са от проведено след дебата представително експресно онлайн изследване сред 700 респонденти, наблюдавали сблъсъка по bTV. Изследването е проведено от агенция "Онлайн Сълюшънс" чрез собствената й онлайн общност със собствени средства.


Първият поставен въпрос е за убедително представяне на тезите на кандидатите, което включва комплексна оценка на тяхната вербална и невербална комуникация.

Кандидатът на Патриотичния блок Красимир Каракачанов е представил най-убедително тезите си пред зрителите според над 32% от участниците в изследването.

С близки стойности непосредствено след него се нарежда кандидатът на коалиция „Калфин президент" Ивайло Калфин. За него гласът си са дали 27% от анкетираните.

Трети в надпреварата за зрителската подкрепа се подреждат кандидатът Веселин Марешки с 23%, а Трайчо Трайков печели поддръжката на 17%. 

Вторият поставен въпрос е за зрителска оценка на подготовката на кандидатите за поста и реферира с демонстрираните от тях компетентност, знания, фактология и опит.

Тук подкрепата за Ивайло Калфин нараства до 38% от респондентите, втори се класира Красимир Каракачанов с 27 % от анкетираните.

Веселин Марешки е акумулирал 19% от зрителския вот, а Трайчо Трайков - 16 %. 

Третият въпрос също е ключов и представлява оценка на зрителите кой от кандидатите, участвали в дебата си представят в най-висока степен като бъдещия държавен глава.

На този въпрос оценката за Ивайло Калфин отново е най-висока и достига 32% от респондентите.

Оценката за Красимир Каракачанов остава стабилна и се материализира в 28% от анкетираните, участвали в изследването. Третото място остава за Веселин Марешки с 21%, а със сравнително близки стойности близо до него е Трайчо Трайков с 19%

В заключение следва да се отбележи, че кандидатите Калфин и Каракачанов доминират пореден дебат, като кандидатът на коалиция „Калфин Президент" печели със своята подготовка, компетентност и сдържано поведение, а кандидатът на Патриотичния блок с висока активност, реактивност и убедителност.