Хамелеонът Гари Олдман пред Sofiautre.bg: Бил съм пънк, призрак, вампир, убиец...

Арт и Стил

19-06-2012, 11:29

Автор:

Георги Тошев

Всичко от Автора

Защо да не играя и в римейка на "Робокоп", пита актьорът с много лица

Той е само на 54 години, но има над 100 филма в кариерата си. И само една номинация за Оскар! Той е човек с много лица. Живял е с някои от най-красивите жени в света. Зад гърба му остават няколко развода и четирима синове. Наричат го "хамелеон", но Гари Олдман е нещо повече - актьор, който те предизвиква с всяка следваща роля. Спомнете си филми като "Сид и Нанси", "Леон", "Петият елемент" или "Хари Потър". Запомняш го. Първото му актьорско предизвикателство е през далечната 1979 г., а най-новото ще бъде в римейка на холивудския хит от 80-те "Робокоп"

Срещаме се в Лондон, където Олдман е за няколко дни. Той е среден на ръст, слаб. Лицето му е пълно с история. След проблеми с алкохола, наркотиците и правосъдието през 90-те, днес Гари Олдман е истински джентълмен, който не се срамува от миналото си. Пълен е с планове за бъдещето. Очакваме го в новия The Dark Knight Rises. Премиерата е планирана за 20 юли.

- Как сте?
- Благодаря, добре! Пълен с енергия. Последните години ми предлагат нови филмови приключения. И това е повод да съм добре. Като всеки човек, работата ме кара да се чувствам полезен. Отново съм в играта, човече!

- Рязко ли се увеличиха поканите за нови филми след номинацията ви за Оскар тази година?
- Нормално е, когато имаш силна роля, режисьорите изведнъж се сещат за теб. Виждат,  че си в добра форма, в една различна от техните представи възраст, развил си се като актьор. Има какво ново да им предложиш. Знаеш ли, преди няколко години бях спрял с работата. Буквално! Никакво раздвижване в кариерата. От никъде! Агентът ми се притесни, защото това означаваше края! Снимах се в реклами, защото трябваше да се изкарват пари отнякъде. Изведнъж... работата потръгна.

- Как се чувстваше, връщайки се на снимачната площадка?
- Странно. Беше като прохождане. Да, както детето прохожда, така и аз налучквах кое как става…Разбира се, след толкова много роли, имах спомен за технологията при снимането на един филм, но с всяка роля е различно, трудно понякога.

- Имате ли обяснения, защо не ви търсеха режисьорите?
- Обяснения – да, но те не помагат, когато нямаш работа!

- Какво си мислехте, в годините без работа?
- Че съм вече на възраст, която не е интересна, че физически не съм подходящ за нещата, които се снимаха, че ми нямат режисьорите и продуцентите доверие...

- А не си ли помислихте, че те се страхуват от вашите зависимости, от алкохола например?
– Възможно е и това да е причината, но пък познавам толкова много колеги , които са зависими от различни неща. В това число и от алкохол, но се справят чудесно на снимачната площадка.

- Четох някъде, че дори в Холивуд кризата е съкратила сроковете за произвеждане на един филм, че дисциплината се затяга!
- Така е, но все пак главната причина, за да не те канят за роля е, че режисьорът не вижда смисъл от твоето присъствие в конкретния филм.

- Какво се случи, че отново се сетиха за вас?
- Появи се „Хари Потър”, поканиха ме, изиграх си ролята. Тя пък се забеляза, защото не е централна и е важно да не я подцениш! Отново започнаха да се обаждат с предложения. Колелото се завъртя! Това , че изиграх по-възрастен персонаж ми помогна. Подсетих режисьорите, че не съм онзи млад ексцентрик, който помнят от филми като „Петият елемент” на Люк Бесон например.

- В "Батман" също правите запомняща се роля?
- Така казват! (б.а. смее се). Виж, важно е за актьора да се появи и в касови филми, които не са компромис с професията, каквито са „Хари Потър” и „Батман”.  Когато бях млад си мислех, че актьорската работа е важно да се практикува само в сериозни, авторски филми. Никакви компромиси с комерсиалното кино. Сега се убеждавам, че комерсиалното кино има и добри изключения. В това да те гледат милиони и да аплодират труда ти няма нищо лошо, нали?

- Няма, но пък понякога на актьорите така им харесва да бъдат аплодирани, че забравят как се прави сериозно кино!
– Затова е важно да има някакъв баланс, да не бъдем всеядни. Уча се на това.

- А на какво учите синовете си?
- Те са вече големи момчета. Много са различни, не само защото са от различни майки /смее се/. Момчетата се справят добре с живота. Имат посоки, следват ги. Може би не съм баща за пример, но съм щастлив, че днес имам добър контакт с момчетата. Това ме прави спокоен. По-уверен в личен и професионален план.

- И понеже минахме на лична тема, жената до вас днес, след толкова много красиви жени около вас преди?
- Жената до мен е достатъчно красива, умна и търпелива, че животът ни днес е наистина чудесен. Пък и ние сме заедно само то няколко години…4 или 5? Не помня, но това е добър знак, че сме щастливи заедно!
ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РАЗГОВОРА С ГАРИ ОЛДМАН!