Официално бе открит паметникът на една от най-големите фигури в клубната история на Черно море

Официално бе открит паметникът на една от най-големите фигури в клубната история на Черно море. Бронзова фигура в цял ръст на бившия футболист и треньор на клуба Иван Моканов бе издигната в градинката пред зала „Христо Борисов“, в близост до един от входовете на стадион „Тича“. Той е изобразен, държейки в ръцете си Царската купа, която през 1934 г. печели с Владислав, една от съставните части на днешния Черно море заедно с Тича.

На събитието присъстваха фенове на Черно море, представители на футболния клуб, бивши футболисти и екс министърът на спорта Красен Кралев.

Автор на идеята и инициативата е популярният привърженик и изследовател на историята на Черно море д-р Огнян Калинов, който от дълги години живее в Белгия. Именно той финансира и направата на статуята. „Идеята се роди още през 2015 г., в изблик на еуфория след спечелването на Купата на България. По независещи от нас причини обаче реализацията се забави. Все пак съм щастлив, че в крайна сметка паметникът е факт. Иван Моканов е една от най-големите личности в досегашния път на клуба и заслужава уважение и признание за всичко, което е направил. Историята трябва да се помни и почита, защото само с познание на миналото можем да имаме светло бъдеще“, сподели за „Тема Спорт“ д-р Калинов.

Иван Моканов (1912 – 1982) посвещава почти целия си живот на клуба. Заиграва във Владислав на 17-годишна възраст през 1930 г. и близо 15 години е стълб в защитата на отбора. Капитан, лидер и вдъхновител. Определен е за най-добър играч във финала за Царската купа срещу Славия, игран на 16 септември 1934 г. на столичния стадион „Юнак“. Владислав печели двубоя с 2:0 и става първият клуб трикратен шампион на България и носител на трофея. Освен това с владиславци е двукратен вицешампион в Националната дивизия през 1937/38 и 1938/39. Остава на терена и в първата година след като Владислав се обединява с Тича, прекратявайки състезателната си кариера в края на 1945 г. Три години по-късно завършва треньорска школа и става първият щатен старши треньор в историята на Черно море, макар да изпълнява тази дейност и преди това. Начело е на моряците в три периода или общо близо четвърт век. Под негово ръководство отборът завършва на 3-о място в „А“ РФГ през 1953 г. и постига редица паметни победи срещу чуждестранни клубове, като например Аякс (3:1) и Нотингам Форест (1:0) през 1966 г.

Под бронзовата фигура на Моканов е поставена емблемата на Владислав и е изписана годината 1909 г. Именно тогава започва историята на Черно море с основаването на футболистично дружество Спортист. Пет години по-късно то се обединява със създаденото през 1913 г. туристическо дружество Река Тича. През 1921 г. един от клоновете на клуба, СК Гранит, се отделя заедно с група тичанци и формира Владислав, преди през 1945 г. отново да се слеят в едно дружество.

Източник: varnautre.bg